Redesign Wishfoxu

8. července 2023
projekty
projekty, javascript

Brzy to budou tři roky, co jsem začal pracovat na Wishfoxu. Z malého projektu, který měl převážně sloužit rodině, se stal… no vlastně se nic moc nezměnilo. Jen jej teď používá víc lidí, ale pořád je to málo.

Původní verze byla dost neohrabaná, design taky nebyl nic extra. A technicky to bylo ještě horší. Tím, že Vue 2 pomalu odcházelo do důchodu a přišla verze 3, stál jsem před otázkou, jestli má smysl zůstávat u něčeho, co půjde časem hůř a hůř udržovat, nebo jestli se pustit do upgradu. Samozřejmě jsem si vybral tu zajímavější cestu. Ale kde začít?

Bylo mi jasné, že zůstávat u konceptu SPA (single-page aplikace), není ideální kvůli SEO. Volba nakonec padla na Nuxt, který zrovna vyšel ve verzi 3 - ale ne všechno ještě fungovalo ideálně. Někdy na začátku prosince jsem tedy začal s naivní představou, že budu moct využít velkou část kódu ze staré verze Wishfoxu. Nakonec jsem nevyužil téměř nic a celý frontend je tak prakticky od základu nový.

Když jsem zmiňoval, že ne vše fungovalo, mám tím na mysli především externí knihovny. Přestože jsem měl téměř hotovo někdy ke konci února, kvůli chybám třeba v lokalizační knihovně (ta mimochodem nefunguje dobře ještě teď) jsem musel spuštění pořád odkládat. Až jsem začal trošku litovat, že jsem nevyzkoušel Next.js, kde se vývoj hýbe neskutečně rychle, nebo možná i nějaký jiný experiment - SvelteKit nebo Qwik.

Nakonec ale nová verze přece jen vyšla, byť o hodně později, než jsem plánoval. V backlogu mám ještě spoustu nápadů, ale důležitější teď pro mě bude nalákat více uživatelů.

A pokud jste o Wishfoxu ještě neslyšeli, tak ho určitě vyzkoušejte!